Direct contact? Bel 088 - 838 13 81

Direct contact?
Bel 088 – 838 13 81
#


Op het gebied van subsidies, innovatie en
financieringen zijn er vrijwel dagelijks
nieuwe interessante ontwikkelingen.
PNO volgt deze ontwikkelingen
op de voet en houdt u op de
hoogte.

Alleen met juiste strategie vergroot u uw kansen op LIFE-subsidie

Tips: hoe krijgt u toch nog LIFE-subsidie?

De deadline voor LIFE komt er weer aan op 7 september. LIFE is dé Europese regeling voor pilot- en demonstratieprojecten op gebied van milieu en klimaat. Het Nederlandse budget voor de periode 2014-2017 is echter al vergeven. Hoe krijgt u tóch nog subsidie voor uw LIFE-project? PNO werkt al jaren mee aan LIFE-projecten en geeft u tips hoe u de kans op LIFE subsidie kunt vergroten.


Wat is LIFE?

LIFE is het programma van de Europese Unie voor de ontwikkeling en uitvoering van het Europese natuur- en milieubeleid. Met deze subsidie kunt u tot maximaal 60% subsidie krijgen voor projecten op het gebied van natuur en biodiversiteit, milieu en efficiënt hulpbronnengebruik en klimaatverandering. LIFE Projecten die PNO de afgelopen jaren begeleidde, zijn zeer divers. Zij liepen uiteen van de demonstratie van efficiëntere brandertechnologie die tot een aanzienlijk lager energiegebruik leidde, tot demonstratie van innovatieve grondstoffenterugwinning uit verschillende afvalstromen. Heeft u dus een goede oplossing voor een milieu-of klimaatprobleem, dan kan de LIFE-regeling zeer interessant zijn!


Hoe krijgt u nog LIFE-subsidie?

Hoewel LIFE een Europese subsidie is, krijgt ieder land een gedeelte uit het Europese LIFE-subsidiebudget toegewezen. In Nederland is dat budget inmiddels helemaal vergeven. Toch zijn er nog manieren waarop uw project in aanmerking kan komen voor LIFE-gelden. Wij adviseren dan ook om toch een aanvraag in te dienen. Om de slaagkans van een aanvraag te vergroten kunt u in ieder geval twee stappen ondernemen:

  1. Zorg voor internationale samenwerkingspartners. Hoewel samenwerking binnen LIFE niet verplicht is, zorgt samenwerking met partners uit landen waar nog wel budget beschikbaar is ervoor dat u nog wel aanspraak kunt maken op subsidie.
  2. Zorg voor een excellente aanvraag. Iedere jaar zien wij dat een grote groep projecten die buiten de nationale budgetten vallen alsnog worden gesubsidieerd vanuit een resterend LIFE-budget. Dit zijn alleen de projecten die op Europees niveau het beste scoren.

LIFE subsidie aanvragen

De LIFE-regeling is een zeer veeleisende regeling, maar met duidelijke toetsingscriteria. PNO heeft uitgebreide ervaring met het begeleiden van LIFE projecten en opstellen van de aanvragen. Wilt u uw project toetsen aan de LIFE-regeling of geschikter maken voor LIFE-subsidie? Neem contact met ons op.

Meer weten
over LIFE?

Vraag het ons


Nooit meer iets missen over LIFE?


Meld u aan voor de Subsidieflits.
Gebruik van dit artikel of delen hieruit is toegestaan, mits daarbij PNO Consultants als bron wordt vermeld.


Gepubliceerd op: 17/05/2017 

- Categorieën: Subsidies, LIFE