Direct contact? Bel 088 - 838 13 81

Direct contact?
Bel 088 – 838 13 81
#


Op het gebied van subsidies, innovatie en
financieringen zijn er vrijwel dagelijks
nieuwe interessante ontwikkelingen.
PNO volgt deze ontwikkelingen
op de voet en houdt u op de
hoogte.

Nieuwe WssTP-visie de basis voor Water Innovation Europe 2017

WssTP en PNO ontwikkelden samen visie en agenda

Het Europees technologieplatform voor water WssTP focust vandaag (donderdag 15 juni) op innovaties en investeringen in de waterinfrastructuur die aansluiten bij de visie en researchagenda van WssTP. Dat gebeurt tijdens de conferentie Water Innovation Europe 2017. Experts van PNO ontwikkelden met WssTP deze visie en agenda. Tijdens de conferentie discussiëren verschillende panels over de toekomst van water, voortbouwend op onze visie.


Wat is WssTP?

Het Water Supply and Sanitation Technology Platform (WssTP) werd in 2004 gestart door de Europese Commissie om onderzoek en technologieontwikkeling in de waterindustrie te bevorderen. De WssTP-visie moet de richtlijn zijn voor toekomstige research & development in de Europese watersector. Het uiteindelijke doel is om de Europese watersector leidend te maken bij het voorzien in veilige, schone en betaalbare waterdiensten die ook het milieu sparen. Dit doel moet in 2030 bereikt zijn.


Visieontwikkeling door WssTP en PNO

PNO ontwikkelde de WssTP-visie in overleg met verschillende werkgroepen. Daarin waren – naast WssTP – verschillende grote waterbedrijven betrokken, zoals SUEZ, Veolia, DOW Chemical, NALCO en Abengoa Water. Daarnaast hebben we belangrijke onderzoekinstellingen aangesloten, zoals Deltares, KWR Water in Nederland en Luleå University of Technology in Zweden. Maar ook het Vlaams Kennis Centrum voor Water (VLAKWA) en UNESCO waren vertegenwoordigd. We hebben een workshop georganiseerd met vele deelnemers uit de watersector in heel Europa. Vervolgens hebben we samen met deze WssTP werkgroepen de visie ontwikkeld en geschreven, onder de titel ‘The Value of Water’. Inmiddels worden onze innovatieconcepten ‘digital water’ en ‘multiple waters’ breed gebruikt door stakeholders in de sector.


Ontwikkeling Strategic Research Agenda

We werkten de WssTP-visie verder uit in een Strategic Research Agenda (SIRA). Hierin staan de economische, technologische, infrastructurele en governance-innovaties die nodig zijn om de visie vorm te geven in de praktijk. Om deze innovaties verder uit te werken en het proces van research tot innovatie te stimuleren, hebben we WssTP vervolgens geadviseerd over een nieuwe structuur voor WssTP-werkgroepen binnen de watersector. Voorafgaand aan de conferentie wordt deze nieuwe werkgroepenstructuur gepresenteerd. Tot slot ontwikkelden we een outline voor het innovatieprogramma, om naast onderzoek en ontwikkeling ook innovatie te stimuleren in de watersector. De focus lag daarbij op onder andere startups, private finance, open innovation, co-development en het marketen van water als een interessante investeringssector.


Visie op water: basis voor Horizon 2020-subsidies

De Europese Commissie gebruikt de visie en SIRA om Horizon 2020-subsidies op het gebied van water vorm te geven. Daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de verdere ontwikkeling van schoon water, een gezond milieu, maar ook economische ontwikkeling en banen gedreven door innovatie.

Weten wat we voor u kunnen doen? Bekijk onze dienst visie en roadmap ontwikkelen.

Wilt u zich
aanmelden?

Aanmelden


Nooit meer iets missen over onze samenwerkingen?


Meld u aan voor de Subsidieflits.
Gebruik van dit artikel of delen hieruit is toegestaan, mits daarbij PNO Consultants als bron wordt vermeld.


Gepubliceerd op: 14/06/2017