Direct contact? Bel 088 - 838 13 81

Direct contact?
Bel 088 – 838 13 81
#


Op het gebied van subsidies, innovatie en
financieringen zijn er vrijwel dagelijks
nieuwe interessante ontwikkelingen.
PNO volgt deze ontwikkelingen
op de voet en houdt u op de
hoogte.

Subsidieadviseur nodig?

Vijf tips voor het kiezen van een subsidieadviseur


Een subsidieadviseur wordt vaak ingeschakeld op het moment dat u een subsidie wilt aanvragen. U bent dan op zoek naar praktische hulp of u wilt zeker weten dat u geen subsidiekans over het hoofd ziet. Maar hoe kiest u uit de overvloed aan adviseurs nu de beste? Wij zetten vijf tips op een rij voor het kiezen van de beste subsidieadviseur. 

Contact button        

1. Bekijk wat de adviseur onder subsidieadvies verstaat 

De ene adviseur beperkt zich tot het schrijven van een aanvraag, de andere geeft op basis van een analyse van uw vraag een breed subsidieadvies en kan dat desgewenst ook nog voor u uitvoeren. Belangrijk is om u te realiseren dat bij veel subsidies ook verplichtingen horen, en een goede subsidieadviseur zal u daarover ook (ongevraagd!) informeren.


2. Kies voor een adviseur die het subsidielandschap kent en begrijpt

Misschien een open deur, maar: uw subsidieadviseur moet uiteraard een brede kennis hebben van de meer dan 1.000 regionale, nationale en Europese subsidies en andere (private) financieringsmogelijkheden. Het échte verschil zit hem er echter in dat een goede adviseur ook weet waarom de ene subsidie wel aansluit op uw activiteiten, en de ander niet. Hiervoor is, behalve begrip van de beschikbare regelingen, ook inzicht in uw activiteiten onmisbaar.


3. Kies voor een subsidieadviseur die doorvraagt

Een adviseur die precies doet wat u vraagt is misschien wel handig, maar niet altijd de beste keuze. Een doorvragende adviseur kan subsidiekansen in beeld brengen waar u zelf niet aan had gedacht. Een WBSO-project dat bijvoorbeeld ook in aanmerking komt voor een duurzame-energiesubsidie. Of een opleidingssubsidie, terwijl u dacht aan R&D. Sterker, hij zou u zelfs kunnen adviseren uw activiteiten anders op te zetten, waardoor uw subsidiekansen toenemen. 


4. Bekijk of de subsidieadviseur kennis heeft van uw markt of sector

Uw project of innovatie staat nooit los van de markt of de sector waarin u zich bevindt. Om de mogelijkheden van uw project te kunnen inschatten, is het belangrijk dat uw subsidieadviseur kennis heeft van de concurrenten, de afzetmarkt, de trends en de (technische) details van uw industrie. Alleen dan kan een adviseur komen met advies dat ervoor zorgt dat uw project niet alleen nu, maar ook in de toekomst voor financiering in aanmerking komt. 


5. Onderzoek wat voor contact uw subsidieadviseur heeft met subsidieverstrekkers

Ook belangrijk: hoe goed is uw subsidieadviseur bekend met subsidieverstrekkers of andere financiers? Denk aan een provincie, RVO of Belastingdienst. Heeft uw subsidieadviseur daar goed en regelmatig contact mee, dan weet hij of zij waarschijnlijk ook precies wat deze instanties in een aanvraag belangrijk vinden. Met die ervaring kan hij of zij uw subsidieaanvraag verder aanscherpen en daarmee de slaagkans vergroten. 


Subsidieadviseur: voor én na een aanvraag

Iedereen kan een subsidieaanvraag doen. Wat ons betreft, doet een goede subsidieadviseur altijd meer dan alleen dat. Voor ons is subsidieadvies waardevol als het bijdraagt aan een project of een innovatie die impact heeft in uw organisatie en in de wereld. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Daarom is een goede subsidieadviseur altijd een partner.Gebruik van dit artikel of delen hieruit is toegestaan, mits daarbij PNO Consultants als bron wordt vermeld.


Gepubliceerd op: 04/08/2017 

- Categorieën: PNO