Direct contact? Bel 088 - 838 13 81

Direct contact?
Bel 088 – 838 13 81
Energiebesparing in Gebouwde omgeving
"Energie en energievoorziening betrouwbaar
duurzaam en goedkoper maken. Dit zijn de
uitdagingen waarvoor de topsector Energie
zich ziet gesteld.

Reden waarom innovatie de agenda bepaalt
van alle onderliggende energiethema’s.
Of het nu gaat om smart grids, gas,
energiegebruik in de gebouwde
omgeving of hernieuwbare energievormen."

Energiebesparing in de Gebouwde Omgeving

De Gebouwde Omgeving, is goed voor 30% van het energieverbruik in Nederland. Het besparingspotentieel is dan ook groot. Maar gebouweigenaren (zoals bedrijven, gemeenten, zorginstellingen, woningbouwcorporaties) zullen wel moeten worden gestimuleerd om hun gedrag aan te passen en de kwaliteit van woning en bedrijfsgebouw te verbeteren. En aannemers, installateurs, isolatiebedrijven, toeleveranciers en energiebedrijven moeten ervoor zorgen dat hun producten- en dienstenaanbod op peil is.

Wilt u meer weten?

Kansen voor innovatie en financiering in de Gebouwde Omgeving

Voor het realiseren van de besparingsdoelen in de Gebouwde Omgeving moet worden geïnnoveerd. En innovatie moet worden gefinancierd! Hier liggen interessante kansen, bijvoorbeeld op het gebied van:

  • Onderzoek naar- en ontwikkeling van nieuwe producten: denk aan multifunctionele bouwdelen, duurzame compacte conversietechnologie, compacte opslag, regeling energieprestatie en control.
  • Voorbereidende activiteiten, zoals haalbaarheidsstudies, marktstudies, projectontwikkeling, aanbestedingsprocedures.
  • Investeringen in de bestaande gebouwde omgeving, zoals vastgoed van bedrijven, gemeenten, zorginstellingen.
  • Demonstratieprojecten: zowel binnen de diverse provincies, Nederland als Europa is men op zoek naar goede, innovatieve voorbeeldprojecten op het gebied van energiebesparing binnen de gebouwde omgeving met een groot herhalingspotentieel.
Voor deze thema’s zijn veel verschillende financieringsoplossingen beschikbaar. Subsidies zoals Horizon 2020, ELENA, investeringsaftrekken (EIA, MIA en VAMIL), EFRO, LIFE+ en iDEEGO. Maar ook innovatieve financieringsvormen zoals (revolverende) fondsen en ESCo’s.

 


Maak kennis met PNO en versnel uw innovatie

PNO heeft ruime ervaring met het ontwikkelen en financieren van innovatie- als investeringsprojecten en heeft een uitgebreid netwerk binnen zowel de private als publieke sector. Ook werken wij nauw samen met partijen op het gebied van onder andere ESCO advisering. Wij kunnen u ook ondersteunen bij het realiseren van een succesvolle businesscase. Hiertoe beschikken wij over de benodigde (inhoudelijke en financiële) expertise binnen ons sectorteam Energie & Milieu.