Direct contact? Bel 088 - 838 13 81

Direct contact?
Bel 088 – 838 13 81
Personalized Medicine
"Overheden, universitaire medische centra
med- en biotechbedrijven, de farma
zorginstellingen en -verzekeraars, patiënten-
verenigingen en zelfs ICT-bedrijven werken
samen aan veelbelovende innovaties.

Life Sciences & Health is dan ook
een complexe sector, waarin goede
samenwerking en financiering
cruciaal zijn voor succes."

Subsidiekansen voor personalized medicine

De huidige ‘one-size-fits-all’ aanpak als het gaat om medicatie voor aandoeningen bij een grote populatie is minder effectief dan gedacht. Momenteel werkt circa 90% procent van de gangbare medicijnen bij 40% van de patiënten. De onderzoeksresultaten van de behandelingen bij kanker zijn zelfs nog schrikbarender. Ze laten zien dat ‘slechts’ bij circa 30% van de patiënten de voorgeschreven behandelingen (medicatie) werken.

Wilt u meer weten?

Een aanzienlijke groep patiënten krijgt dus medicijnen voorgeschreven die niet werkzaam zijn tegen de aandoening maar helaas wel de bijwerkingen hebben. Dit zorgt dus ook voor een onwenselijke toename van de behandelingskosten.


Met personalized medicine meer effectiviteit

‘Personalized medicine’, één van de grote trends in de medische wetenschap, wordt gezien als de grote stap naar effectievere medicijnen en behandelingen. In tegenstelling tot de eerder genoemde behandelingen is nieuwe personalized medicine toegespitst op de individuele kenmerken van de ziekte en de patiënt. De ontwikkelde ’precision medicines’ houden onder andere rekening met de genetische kaart van de patiënt en andere relevante informatie zoals klinische gegevens en omgevingsfactoren.

Het belang van deze nieuwe generatie behandelingen ontgaat Europa niet. Vooral ook, omdat de ontwikkeling en financierbaarheid van precision medicines voor een steeds specifiekere (dus kleinere) groep patiënten, qua uitdagingen grote overeenkomsten vertonen met de zogenaamde ’orphan drugs’ die voor patiënten met zeldzame ziekten (’rare diseases’) ontwikkeld worden. De verwachting is dat de Europese Commissie in de komende periode (2016-2020) extra aandacht heeft voor de financiering van onderzoeksprojecten op het terrein van personalized medicine en rare diseases.


Realiseren van uw ambities op het gebied van personalized medicine

Heeft u ambities op het gebied van personalized medicine en/of orphan drugs? Wij hebben relevante ervaringen in de opzet en uitvoer van dergelijke innovatieve projecten, het organiseren van consortia (nationale en internationale netwerken) en het zoeken van geschikte (Europese) financiering. Daarbij werken wij samen met de belangrijkste stakeholders in de sector zoals academische ziekenhuizen, (technische) universiteiten en het bedrijfsleven in Nederland en ook daarbuiten.

Neemt u dus gerust contact op met de specialisten van ons Life Sciences & Health team.