Direct contact?
Bel 088 – 838 13 81

Vroegefasefinanciering

Risicodragende geldlening voor uw innovatie

Heeft u een veelbelovende uitvinding, innovatief idee of academische innovatie? Maar geen of onvoldoende financiële middelen om die naar een volgende fase te brengen? Met Vroegefasefinanciering kunt u als ondernemer een risicodragende geldlening krijgen. Zo kunt u toch starten met het voorbereiden van de productontwikkeling. Én toekomstige financiers voor uw innovatie winnen. Wij helpen u graag met uw aanvraag.

Contact button

Doel van Vroegefasefinanciering

De overheid wil innovatie stimuleren: veelbelovende uitvindingen rondom nieuwe producten of diensten die in technologische opzicht nieuw zijn. Daarom is de Vroegefasefinanciering (VFF) ontwikkeld. VFF moet voorkomen dat innovaties blijven steken in de beginfase doordat er niet genoeg financiering beschikbaar is om een goed idee nader te onderzoeken. Met VFF kunnen ondernemers een zogenaamde risicodragende geldlening krijgen, bedoeld voor nader onderzoek naar de technische haalbaarheid van het beoogde product. Het gaat dus niet om subsidie, maar om een lening die ook terugbetaald moet worden met winst uit de innovatie. Wie Vroegefasefinanciering krijgt, geeft een sterk signaal af aan potentiële investeerders: de overheid vindt blijkbaar dat de innovatie kansrijk is.

Voor wie is VFF?

Vroegefasefinanciering is bestemd voor mkb’s en innovatieve starters (inclusief startups vanuit universiteiten of hbo-instellingen). De lening is nadrukkelijk bedoeld voor de R&D-fase vóór de productie (en voor de markintroductie) van het nieuwe product. Uw situatie bepaalt hoeveel u kunt lenen via vroegefasefinanciering:
  • Bent u een mkb met minder dan 50 FTE? Dan kunt u 45% lenen van de kosten van de experimentele ontwikkeling van uw innovatie (tot maximaal 157.500 euro).
  • Bent u een mkb met minder dan 250 FTE? Dan kunt u 35% lenen van de kosten van de experimentele ontwikkeling van uw innovatie (tot een maximum van 122.500 euro).
  • Bent u een innovatieve starter? Dan kunt u tot maximaal 350.000 euro lenen voor het doorlopen van de ‘vroege fase’. 
  • Bent u een innovatieve academische of hbo-starter of een TO2-starter? Dan kunt u tot maximaal 250.000 euro lenen voor het doorlopen van de ‘vroege fase’.
  • Bent u een natuurlijke persoon? Dan kunt u uitgaan van een vast bedrag per het aantal uren dat u besteedt aan de vroege fase.

Vroegefasefinanciering aanvragen: snelheid én kwaliteit lonen

Wilt u uw innovatie door de ‘vroege fase’ loodsen? En aantrekkelijk maken voor toekomstige financiers? Onze VFF-specialisten bespreken graag uw mogelijkheden met u. En helpen u met de beste manier van aanvragen. Voor mkb's en innovatieve starters geldt daarbij: 'wie het eerst komt, het eerst maalt'. Voor innovatieve academische en hbo-starters en TO2-starters geldt dat de beste projecten subsidie krijgen. Zelf VFF aanvragen? Neem gerust contact met ons op.